Mindset - ExploreYOU.nl

MINDSET

Je mindset is een belangrijke schakel in je leven. Het zet je persoonlijk geluk in werking. Je mindset bepaalt hoe je reageert op tegenslag, uitdagingen overwint, relaties met anderen creëert en hoe je groeit en leert.


Hieronder een scala aan levenslessen die mogelijk waardevol voor je kunnen zijn en wetenswaardigheden waar je je voordeel mee kunt doen. Ter ondersteuning voor de ontwikkeling van een voor jou positief constructieve mindset.

LEVENSLESSEN

Je bent mooi zoals je bent. Je hoeft niet hetzelfde te zijn als een ander. We zijn allemaal verschillend en dat maakt ons bijzonder. Accepteer jezelf - zoals je bent, je bent prima..


Alles verandert, dat staat vast. Stel je flexibel op en laat je door veranderingen niet uit het veld slaan.


Als je een tegenslag hebt, geef de negatieve gevoelens niet teveel aandacht. Denk juist aan hoe je het kunt oplossen en hoe je eruit kunt komen. Vraag om hulp als je er niet uitkomt.


Een mens lijdt het meest door het lijden dat hij vreest. Denk niet steeds aan wat er zou kunnen gebeuren, dat wat je bedenkt gebeurt in 99% van de gevallen niet. Focus je op positieve, versterkende gedachten.


Probeer een ander niet te veranderen, dat gaat je toch niet lukken. Het enige dat je kunt veranderen is je eigen houding ten opzichte van een ander. Hierdoor verandert de houding van die persoon vaak ook.


Leer om los te laten. Zeker als dingen, mensen, vrienden, je baan jou spanning en een negatief gevoel geven. Laat het dan gewoon gaan, je leven is te kort om vast te houden aan negatieve dingen.


Ontwikkel lef. Doe dat wat je graag wilt. Je kunt beter spijt hebben van iets dat je gedaan hebt dan spijt te hebben dat je iets niet gedaan hebt. Als je later terugkijkt op je leven, zul je er blij mee zijn.


Als iemand iets negatiefs, vervelends tegen je zegt, of als je gepest wordt? Realiseer je dat het niet aan jou ligt, dat wat gezegd wordt zegt vaak meer over de ander dan over jou. 


Kies relaties met mensen waar je vrolijk van wordt en die je ondersteunen.


Wees respectvol naar anderen, behandel een ander zoals jij zelf graag behandeld zou willen worden.


Als je steeds kritisch bent tegenover jezelf kost je dat veel energie en maak je jezelf alleen maar onzekerder. Door dingen te doen die je energie opleveren ontwikkel je zelfvertrouwen en ga je je meer durven te laten zien.


Bij een slechte dag hebt voel je dan niet gefrustreerd maar accepteer zoals je je voelt en zeg tegen jezelf: ik ben waar ik ben en ik ben waar ik moet zijn, alles komt goed.


Als je een controlefreak bent leef je vaak voornamelijk vanuit je hoofd. Door yoga en meditatie kom je meer in contact met je intuïtie. Dit kan je helpen om beslissingen te gaan durven nemen vanuit je gevoel.


'Nee' zeggen is vaak moeilijk, je voelt je schuldig en denkt dat mensen je niet meer aardig vinden. Dat is onzin. Door jezelf op nummer één te zetten ga je minder snel over je grenzen heen.


Durf fouten te maken. Je leert van je fouten. Vraag ook feedback aan anderen. Feedback vragen is een kans om iets nieuws te leren en te ontwikkelen. Hoe vaker je feedback vraagt hoe minder eng het wordt.


Maak van je innerlijke stem een coach i.p.v. een criticaster.


Doe wat je wilt en vergelijk je niet met anderen.


Ik ben zelf verantwoordelijk voor mijn levensweg en mijn geluk en ik heb altijd een keuze. Gelukkig zijn is een keuze, net als ongelukkig zijn.


Wil je een positieve kijk op het leven krijgen:

benoem drie positieve punten (al is het nog zo klein, een regenboog of kopje koffie) en

benoem drie goede acties van jezelf (geeft je zelfvertrouwen ook een boost).


Niet krijgen wat je wilt of iets verliezen, is een krachtige levensles. Kijk wat je uit de ervaring kunt halen en wat je er eventueel van kan leren.


Maak je niet druk om wat anderen van je denken. Vaak denk je dat iedereen met je bezig is, terwijl de meeste mensen veelal alleen maar met zichzelf bezig zijn.


Leef voor jezelf en niet voor anderen. Doe vooral waar jíj́ gelukkig van wordt.


Durf groot te denken en geduld te hebben bij de doelen, plannen en dromen die je nastreeft.


Reken af met de monsters uit je verleden. Verwerk het, geef het een plek, ga als het nodig is in therapie, dan kan je daarna meer genieten van de mooie dingen in je leven.


Eet gezond en langzaam, slaap voldoende, haast je langzaam, mediteer, lach, drink veel water, beweeg.


Je bent nooit alleen als je samen met jezelf bent.


Luister naar wat je hart weet wat waar is en luister naar wat er werkelijk toe doet. Omhels de waarheid.


Alles wat ik kan kan ik alleen omdat ik denk dat ik het kan. (Bram Vermeulen)


INSPIRATIE

Famous Failures is een inspirerende video over volharding ondanks dat je steeds faalt in je leven.


Fall Forward is een motivationele speech van Denzel Washington in 2021 aan een groep afgestudeerden om de beste versie van jezelf te worden.


Master your Mindset van Michael Pilarczyk - Leef je mooiste leven. Hoe kun je je denkwijze veranderen om de kwaliteit van je leven te verbeteren.


Verslaafd aan liefde van Jan Geurtz. Hierin lees je hoe we onze behoefte aan liefde en erkenning kunnen veranderen in duurzaam geluk.


De keuze van Edith Eva Eger. Hoe je je uit je eigen gedachten kunt bevrijden en uiteindelijk voor vrijheid kunt kiezen.