Vertoon onnatuurlijk gedrag
Vertoon onnatuurlijk gedrag betekent dat je in staat bent effectief gedrag te kiezen gezien de doelstelling, situatie of de persoon, ook al ligt het buiten je comfort zone.
Vaak hoor je dat je als professional vooral authentiek moet zijn, dicht bij jezelf moet blijven, en dus gedrag moet vertonen dat past bij je gevoel, anders gezegd ‘aangeboren gedrag’. Talloze websites en TED-talks hameren die boodschap erin.
Maar is dat ook in alle gevallen het meest effectieve gedrag dat je in zou moeten kunnen zetten? Of zou je soms juist gedrag moeten vertonen dat niet bij je past, wat onnatuurlijk aanvoelt, maar wel het beste ‘werkt’ in zo’n situatie? Dit is meestentijds aangeleerd gedrag, zoals gewenning, proefondervindelijk leren, inzichtelijk leren, nadoen, motorisch leren, opvoedingsconditionering en kunstjes aanleren. Alle gedrag die je aanleert is in het begin ‘onnatuurlijk gedrag’, totdat je het zodanig hebt aangeleerd dat het ‘natuurlijk’ lijkt.
Werk vraagt om keuzes, flexibiliteit en maatwerk tussen gebruik van aangeboren en aangeleerd gedrag. Je hebt continue te maken met wijzigende doelen, gesprekspartners met hun eigenbelang en unieke situaties. Wanneer je verschillende typen gedrag gelijktijdig activeert, kan dat leiden tot conflicterend gedrag. Het is juist professioneel als je bewust kiest voor dát gedrag dat het meest succesvol is voor de omstandigheden. En ja, bij voorkeur zet je natuurlijk jouw eigen voorkeursgedrag, jouw ‘natuurlijke’ gedrag in. Maar als dat niet werkt ……. is het slimmer om te schakelen naar ‘onnatuurlijk’ gedrag. Door bewust te schakelen blijf je dicht bij jezelf en blijf je authentiek.